Hem och fritidBrandskyddskontroll och sotningNya sotare

Information i samband med byte av sotningsleverantör

2025-04-14 15:32
Avdelare

Nu har vi nya leverantörer av sotning, vad innebär det för dig?

Att sotning sker är kommunens ansvar, det framgår av Lag om skydd mot olyckor (LSO). På den här sidan beskriver vi effekter av, vanliga frågor om bytet av sotningsleverantör.

 

Vanliga frågor om de nya avtalen

Blir jag påverkad?

I utgångspunkt ska du inte bli det. I vissa kommuner har ett byte av sotarfirmor skett, och ett nytt företag kommer vara de som utför sotningen.

I Falun och Ludvika är det tidigare sotarfirma (Sotning och brandskydd i Dalarna AB respektive Ludvikasotarn AB) som även framöver sköter sotningen. 

I Borlänge och Gagnef har Sotning och brandskydd i Dalarna AB tagit över från Borlänge-Smedjebacken sotning och ventilation AB.

I Säter har Skrået Skorstensfejeri Dalarna AB tagit över från Sotning och brandskydd i Dalarna AB. 

Jag har fått avisering från den tidigare sotarfirman, varför?

Det kan vara så att du har fått tillstånd att ha annan sotare, det var många som fick det under framför allt 2016 i Borlänge och Gagnef. Kontrollera om du har ett sådant tillstånd, och om du är tveksam och inte hittar tillståndet, kontakta oss via e-post brandskyddskontroller@dalamitt.se (Skriv: annan sotare, din adress i ämnesraden).
Om du vill återgå till kommunal sotare så hittar du mer information om det här.

Om du har köpt fastigheten efter 2016 kan det vara så att tidigare ägare har haft ett tillstånd till att ha annan sotare, men att det inte har rättats i registren . Vi rättar registren löpande tillsammans med den nya sotarfirman och kommer att uppmärksamma den här typen av fel, men du får gärna informera oss eller den nya sotarfirman om felet.

Varför har jag fått två aviseringar om sotning?

Förmodligen så har du fått en avisering av den upphandlade sotarfirman och en av tidigare sotarfirma. Detta är mest troligt i Borlänge och Gagnef, eftersom det finns många som tidigare har valt annan sotare där. 

Från den 1/4 är det Sotning och brandskydd i dalarna AB som ansvarar för sotningen i Borlänge och Gagnef, för er som inte har fått tillstånd till att sota själv eller låta en annan sotare göra jobbet.

Kontrollera gärna först så att det verkligen är två sotningar som aviserats och inte en sotning och en brandskyddskontroll. Sotning utförs av våra sotarfirmor men brandskyddskontroller utförs av oss, och då kan det hända att vi och vår sotarfirma ska hem till dig samtidigt.

Spelar det någon roll vem som sotar?

Ja, det gör det.

Sotning är kommunens ansvar och det finns regler som vi måste följa. Det finns framförallt två orsaker till att hålla koll på vilket företag som ska sota hos dig:

Vi har genom vår upphandling kravställt en viss nivå på utförande, tillgänglighet, priser, regelbundenhet, mm. Vi kan därför säga vad som ingår i tjänsten vi tillhandahåller. Vi har inte motsvarande kunskaper om andra utförare, där är det du som fastighetsägare som måste ställa rätt krav.

Eventuella ekonomisotningar utfört av dig eller en annan utförare får inte ersätta den kommunala sotningen, vilket kan leda till dubbla fakturor om du köpt tjänsten av någon annan. Du kan alltså inte avboka en kommunal sotning med hänvisning till att någon annan redan har gjort jobbet. Det enda undantaget från regeln är utifall du har tillstånd till egen- eller annan sotare.

Men om jag släppte in fel sotare?

Om du har råkat släppa in en annan sotarfirma än den som är vår upphandlade leverantör, och inte har tillstånd eller avtal för det, behöver du själv ta kontakt med den firman om du vill reklamera arbetet. Deras sotning ersätter inte den ordinarie sotningen som du kommer få avisering om från vår upphandlade leverantör.

Men vem är det som ska sota då?

I första hand är det den upphandlade sotarfirman som ska utföra sotningen.

I andra hand är det du som fastighetsägare, eller den sotarfirma du har valt, om du har fått tillstånd till det.

I tredje hand kan du som fastighetsägare köpa s.k. ekonomisotningar. Tänk på att dessa inte ersätter sotning enligt föreskrivna frsiter, utan bara är ett sätt att få bättre bränsleekonomi vid uppvärmning. 


Sotning som utförs av kommunen

I våra medlemskommuner (Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika, Säter) har vi ansvaret för att kommunal sotning utförs. Detta sker genom att sotarfirmor upphandlas, för närvarande med ett intervall om 3 år med möjlighet till förlängning ytterligare 3 år. Våra upphandlade sotarfirmor är följande:

Våra upphandlade sotarfirmor ska utföra sotning där inga godkända avsteg finns samt i övrigt agera som en förlängning av vår verksamhet. De har tillträdesrätt till byggnader med sotningspliktiga anläggningar och ska agera som representanter för kommunen (räddningstjänsten). Deras uppdrag beskrivs närmare i vår arbetsordning för sotning.


Sotning av annan utförare än kommunen

Sotning kan även utföras av andra än kommunen. De huvudsakliga kategorierna är egensotareannan sotare och ekonomisotning. Det förekommer även oseriösa aktörer, s.k. bluffsotare. Kategorin oseriösa aktörer försöker vi varna för när vi uppmärksammar att de är i farten, men utöver det så kan vi tyvärr bara hänvisa till Polisen.

Egensotare

Egensotare är helt enkelt en fastighetsägare som vill utföra sotningen på sin fastighet själv. För detta krävs ett tillstånd från oss, och detta kräver i sin tur att fastighetsägaren har bevisat att lagens krav har uppfyllts. Kraven är att ägaren vill och är den som ska utföra sotningen, och att sotningen kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt (tillräckligt säkert). Vad som är tillräckligt säkert måste avgöras i enskilt fall. Vi har som praxis att kräva ett kunskapsbevis, att anläggningarna har godkänts vid brandskyddskontroll, och att inga andra försvårande omständigheter föreligger, t.ex. tät bebyggelse, kännedom om missförhållanden, risk för påverkan på tredje person, och liknande. 

Om du är egensotare så gäller ditt tillstånd tills dess du anmäler att du inte längre vill ha ansvaret, att vi beslutar att krav på brandsäkerhet inte tillgodoses av dig, eller att du inte längre äger fastigheten. Du ansvarar alltså för att sotning blir utfört och i enlighet med gällande föreskrift om frister och att övriga krav på säkerhet tillgodoses.

Vi har ca 2000 egensotare i våra kommuner, vilket motsvarar ca 2% av alla eldstäder i kommunerna. För närvarande genomför vi ett arbete med uppföljning av lämnade tillstånd eftersom vi har uppmärksammat att återgång inte alltid har anmälts i samband med ägarbyte av fastighet. Det kan innebära att du som ny fastighetsägare får en avisering av våra sotarfirmor, eller att det var ett tag sedan du fick sotat senast.

Annan sotare

Annan sotare är då en fastighetsägare vill att en annan sotarfirma än den som vi tillhandahåller ska utföra sotningen. För detta krävs ett tillstånd från oss, och detta kräver i sin tur att fastighetsägaren har bevisat att lagens krav har uppfyllts. Kraven är att fastighetsägaren vill att någon annan ska utföra arbetet, och att sotningen kan ske på ett från brandskyddssynpunkt betryggande sätt (tillräckligt säkert). Vad som är tillräckligt säkert måste avgöras i enskilt fall. Vi har som praxis att kräva ett avtal med sotarfirman, kunskapsbevis på sotarfirmans personal, att anläggningarna har godkänts vid brandskyddskontroll, och att inga andra försvårande omständigheter föreligger, t.ex. tät bebyggelse, kännedom om missförhållanden, risk för påverkan på tredje person, och liknande. 

Om du har annan sotare så gäller ditt tillstånd tills dess du anmäler att du inte längre vill ha den tillåtna utföraren, att vi beslutar att krav på brandsäkerhet inte tillgodoses av dig, att du inte längre äger fastigheten, eller att vår avtalsperiod för upphandlade sotarfirmor går ut. Du ansvarar för att sotning blir utfört och i enlighet med gällande föreskrift om frister och att övriga krav på säkerhet tillgodoses, men själva sotningen gör någon annan åt dig.

Vi har ca 8000 annan sotare i våra kommuner, vilket motsvarar ca 9% av alla eldstäder i kommunerna. För närvarande genomför vi ett arbete med uppföljning av lämnade tillstånd eftersom vi har uppmärksammat att återgång inte alltid har anmälts i samband med ägarbyte av fastighet. Det kan innebära att du som ny fastighetsägare (framför allt efter 2016) får en avisering av våra sotarfirmor.

Ekonomisotning

Ekonomisotning är extra sotningstillfällen utöver de föreskrivna fristerna, i syfte att öka en eldstads (framför allt värmepannors) effektivitet. Ekonomisotning kan utföras av vem som helst men ersätter inte de föreskrivna sotningstillfällena. Om du som privatperson köper ekonomisotning så bör du vara medveten om att det sker utanför RDM uppdrag och är en tjänst du köper privat.

Om du ekonomisotar för att ta bort brännbar beläggning (sot) och inte bara aska för energieffektiviteten, så har du troligtvis fel sotningsintervall. Kontakta i så fall din sotarfirma för konsultation.

I vissa av våra medlemskommuner så har det förekommit att ekonomisotning skett av vår upphandlade sotarfirma, men att det sett ut som och rapporterats som föreskriven sotning. Detta har föranlett kritik mot berört företag och har åtgärdats under 2024. De som har berörts är framför allt de som ska ha sotning vart tredje år, men som har fått sotat vart annat år. Du kan därför som fastighetsägare uppleva att sotaren inte kommer hem till dig lika ofta. 

Avdelare
20241118_160510.jpg


Om du vill ändra utförare av sotning

    Om du har kommunal sotning

    Du kan ansöka om att själv sota eller låta annan sota på vår hemsida.

    Om du är egensotare

    Du kan anmäla återgång till kommunal sotare på vår hemsida eller i samband med brandskyddskontroll. Du kan också göra det via e-post eller telefon, men vi uppskattar om du använder våra blanketter så vi får rätt information direkt.

    Du kan som egensotare också ansöka om annan sotare på vår hemsida.

    Om du har annan sotare

    Du kan anmäla återgång till kommunal sotare på vår hemsida eller i samband med brandskyddskontroll. Du kan också göra det via e-post eller telefon, men vi uppskattar om du använder våra blanketter så vi får rätt information direkt.

    Du som har annan sotare kan också ansöka om egensotning på vår hemsida.

    Tänk på att du kan ha ett avtal med det berörda företaget som behöver sägas upp.

    Om du inte fått sotat på länge

    Ibland sker misstag, eller så blir man osäker. Kontakta gärna din sotarfirma för mer information eller ändring av frister.