CIP är en frivillig person som snabbt kan vara på plats vid en olycka och göra skillnad i ett tidigt skede. Styrkan med denna resurs är framförallt för de samhällen som ligger i våra glesbygder där vi har längre framkörningstider.
CIPs förmåga är många, de kan exempelvis bromsa upp en brand med hjälp av brandsläckare så den inte utvecklar sig till en fullt utvecklad brand lika snabbt, hjälpa till med utrymning, göra en snabb rapportering till SOS från platsen, påbörja HLR i väntan på räddningstjänsten, finnas tillgänglig som medmänniska med mera.
När räddningstjänsten anländer till platsen ger CIP en egen rapportering vad de har gjort och deras uppfattning av vad som har hänt till räddningsledaren.
Funktionen CIP ersätter aldrig räddningstjänsten, deras styrka ligger i den lokala närvaron, förmågan att vara på plats mycket tidigt samt komplettera räddningstjänsten i situationer där extra händer och fötter är nödvändigt.
Alla som agerar som CIP har gått en 12 timmars utbildning, ledd framförallt via den lokala Räddningstjänsten.
Utbildning för dessa kommer att inledas under hösten med start för instruktörer och kort därefter även för CIP-intressenter. Funktionen beräknas vara i drift fullt ut under 2025.
Vi tycker det känns jättebra att Dalarnas räddningstjänster gemensamt går in i detta och stärker upp tryggheten för våra medborgare.
Har du vänner, släkt eller andra kontaktnät som är redo att göra skillnad, sprid budskapet att bli CIP, klicka vidare på denna länk för mer information.
https://www.brandskyddsforeningen.se/civil-insatsperson-cip/intresseanmalan/